måndag 14 april 2014

Gefles berg-och-dalbana

Gefles bästa tid är nu.
   Det visar de här graferna över GIF:s säsonger sedan starten av det svenska seriesystemet säsongen 1924–25 som 4-4-2-bloggen tagit fram.
   Annat var det efter kriget då GIF huserade i gästrikedivisionerna.

Så här är grafen gjord: Jag har för varje år räknat antal lag som placerat sig bättre än Gefle IF i den svenska divisionspyramiden. Åren 1934–35, 1983–84 och 2005–13 var det inga problem eftersom GIF spelade i den högsta divisionen och det var inte mer än att addera alla bättre placerade lag. 
   Klurigare blev det med slutet av 40-talet då GIF för första gången spelade i division 4. Att räkna ihop alla lag i de tre övre divisionerna gick bra, men att hitta samtliga sluttabeller för division 4 (exempelvis 1948) var en desto större utmaning. Med stor hjälp av Sveriges fotbollshistoriker och -statistiker, ett slags fotbollens flightspotters, gick det dock ihop till slut.
   När GIF har spelat i en division med flera serier har det hänt att andra serier inte spelat lika många matcher som GIF:s. I dessa fall har jag räknat snittpoängen.
   
Vilka trender kan man se i grafen?
Tja, det är rätt tydligt att efterkrigstiden inte var några vidare år för Gefle IF. När GIF åkte ur andradivisionen säsongen 1944–45 dröjde det tio år innan man kom tillbaka igen. 

Under 60- och 70-talen åkte man berg-och-dalbana mellan tvåan och trean, även om man var nära att gå upp i allsvenskan 1965.

Trenden sedan 1980 är att GIF är ett av Sveriges 20 bästa lag. Endast vid ett fåtal tillfällen har man placerat sig sämre än så. De senaste nio åren är GIF ett av Sveriges 14 bästa lag.
Jimmy Morén
jimmy.moren@gmail.com

Graf över Gefle IF:s placeringar i svensk fotboll år för år. Bästa placering är 9:a och sämsta 212:a.
Klicka på bilden för att förstora den.

Graf över vilken divisionsnivå Gefle IF tillhört år för år.
Klicka på bilden för att förstora den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar