söndag 7 september 2014

När Ernst Happel fintade Gävlepubliken

Om Sverige får straff mot Österrike i Wien kommer Zlatan att grabba bollen, stirra ner målvakten och självsäkert lägga bollen till rätta.
    I sin himmel ser Ernst Happel på i förvissningen om att ett snyggare straffmål än det han själv gjorde en sommardag i Gävle kommer Zlatan aldrig att göra.

Alla fotbollsälskare känner Ernst Happel som personen som namngav Österrikes nationalarena. 
    Många känner honom också som en av historiens mest framgångsrika tränare med ligatitlar i fyra olika länder, Europacupseger med två olika lag och VM-silver med Holland.
   Vissa känner honom dessutom som en framgångsrik back i Rapid Wien och Österrikes landslag.
   Men hur många vet att han slagit den kanske snyggaste straffen i Strömvallens historia?

Vi skruvar tillbaka bandet till den 18 juli 1958. Det har inte ens gått en månad sedan Sverige tog VM-silver på hemmaplan inför nästan 50 000 åskådare på Råsunda. Gefle IF har bjudit in storlaget Rapid Wien för en vänskapsmatch, men insett att det blir svårt att få arrangemanget att gå ihop ekonomiskt.
   Intresset för de österrikiska storstjärnorna, som faktiskt har floppat i VM, kanske inte är så stort som man först trott. Det bästa för Gefle IF vore förstås om det gick att hitta ett sätt att slippa arrangera matchen … men det finns ett påskrivet kontrakt och österrikarna ska få 8 000 kronor för besväret.
   GIF jobbar febrilt för att skeppa iväg matchen till något annat lag. Man kontaktar till och med klubbar i både Norge och Danmark. 
   Utan resultat.
   Det står snart klart att matchen måste spelas och GIF kan bara hoppas att folket ändå dyker på Strömvallen.

För att väcka intresse raggar GIF namnkunniga spelare från andra klubbar. Sven Johansson får en förfrågan. Vem? Ja, "Tumba" ni vet – då också fotbollsspelare i Djurgården. Stockholmsklubben vill dock inte släppa sin stjärna till en vänskapsmatch i Gävle.
   VM-spelaren Reino Börjesson och AIK:s centertank "Tjotta" Olsson – som senare ska göra succé som sångare i "Frukostklubben" – är dock två stjärnor som tackar ja.

Publiksiffran blir en besvikelse. Bara 1 875 personer kommer till Strömvallen och räknar man in kostnaden för de inlånade spelarna går GIF 6 000 kronor back – en kostnad som slår hårt mot klubbens ekonomi. De som letat sig dit bjuds dock på underhållning. Matchen slutar 7–4 till österrikarna som, enligt Gefle Dagblads reporter på plats, bjuder på ett elegant kortpassningsspel.
    Gefle hänger inte med alls i första halvlek och Nils Strandkvist i buren ägnar sig mest åt att hämta bollen i nät och sparka upp den till mittcirkeln. Det står hela 6–2 till Rapid Wien i halvtid. Även om ishockeyspelaren Tommy Öström, som gör fotbollsdebut för GIF i matchen, fixat en reducering och andra halvlek blir lite jämnare är det aldrig något snack om saken. Gefle får en fotbollsläxa och publiken lite fredagsmys.

Absolut mest minnesvärt blir en straff i första halvlek. Ernst Happel drar till med en fräckis som lurar inte bara målvakten utan även alla som ser på. GD:s reporter är imponerad av målet som den österrikiske backen bjuder på. Han beskriver det så här:
   "Landslagsstjärnan trippade fram mot bollen, bytte fot just i skottögonblicket och skickade iväg bollen rätt upp i krysset medelst en liten vrickning på vristen. S k konstspark".
   Och publiken, som aldrig sett något liknande, njuter i fulla drag.

När Happels fot svalnat och festen tystnat återgår allt till serielunk igen.
   1958 är förutom ett magiskt VM-år säsongen som aldrig tar slut. Sverige byter från höst-vår till vår-höst, men för att komma rätt i rytmen blir säsongen 1957–58 extra lång, den spelas höst-vår-höst – och för Gefle IF är det ingen fördel. Tillsammans med Boden och Skellefteå åker GIF ur division 2 Norrland efter att bara tagit 23 poäng på 27 matcher.
Jimmy Morén
jimmy.moren@gmail.com



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar