fredag 26 juli 2013

De största matcherna i GIF:s historia

BACK FROM THE DEAD! skrek den engelsktalande kommentatorn på min stream, som jag i desperation fått fram i andra halvlek.
   Efter bragden i Sundsvall som skickar Gefle till Azerbajdzjan den 1 augusti (då Pelle Olsson både har namnsdag och fyller 50 år) funderade jag över om detta banne mig inte är den största bragdmatchen i Gefle IF:s historia.
   Vad säger ni?
   Här är några alternativ.

2013-07-25. Gefle–Anorthois Famagusta 4–0.
Efter att ha blivit förnedrat, utspelat och utklassat med 3–0 på Cypern i första kvalmatchen av Europa League-kvalet behöver Gefle göra en bragdmatch i Sundsvall för att gå vidare. Och vad händer? Två sena mål av Jakob Orlov och Mikael Dahlberg, vid ställning 2–0 till GIF, förändrar allt. Dagen efter hyllas Pelle Olssons gäng i alla medier – och på Uefas hemsida.

2012-07-12. Gefle–IFK Göteborg 5–0.
Alexander Faltsetas gör två mål mot sin gamla klubb och Gefle spelar som i trans när man oväntat tar sin största seger i allsvenskan genom tiderna.

2010-11-07. IFK Göteborg–Gefle 2–2.
Djurgårdens Prince Ikpe Ekong hade gett Gefle en skänk från ovan när han nickade in 2–2 i egen bur i slutminuterna i seriens näst sista match. I seriens sista match mot IFK Göteborg borta ligger GIF under med 0–2 och är helt uträknat. Då gör Jakob Orlov 2–1 innan Super-Dragan Kapcevic skjuter GIF till kvalspel med sitt 2–2-mål i 87:e minuten.

2006-07-23. Gefle–Malmö FF 4–3.
GIF ligger under med 0–3 i paus, men vänder mirakulöst till 4–3 efter tre mål av Mathias Woxlin och ett av Daniel Westlin. Woxlin slår in segermålet på straff och Strömvallen exploderar.

2000-10-22. Brommapojkarna–Gefle 2–3.
Gefle har vunnit den första kvalmatchen till Superettan med 1–0, men det är en bräcklig ledning och BP är starkt hemma på Grimsta. Då svarar Gefle för en fantastisk kämpainsats och när Robert Stridh slår in 3–2 på straff är det klart. En av GIF:s spelare, Mikael Åskog, minns matchen här: Minnen från hjärtat.

1983-10-02. Gefle–IFK Göteborg 3–0.
En allsvensk plats står på spel. Gefle är tvingat att vinna samtidigt som Mjällby inte får slå Malmö FF. Pelle Olsson, Pärra Eriksson och Bernt Björk fixar segern på Strömvallen, men på Strandvallen står det länge 1–0. 43 sekunder från slutet kvitterar Thomas Sunesson för Malmö – och GIF hänger kvar.

1982-10-10. Gefle–Kalmar 2–0.
Gefle lägger grunden till avancemanget till allsvenskan via seger i det första kvalmötet mot Kalmar. Här finns ett klipp från den minnesvärda matchen som får Kostas att gå bananer: http://www.youtube.com/watch?v=zrMRnjXYDbM

1933-06-05. Gefle–IFK Norrköping 3–1.
IFK Norrköping är storfavorit att knipa den allsvenska platsen, men Gefle vinner sensationellt det första kvalmötet med 3–1 (och senare hela kvalet). Målskyttar är Gunnar Jansson och Hogga Karlsson.