tisdag 17 juni 2014

De himmelsblågula

När VM-hysterin började att dra igång väcktes tanken:
   Hur många spelare har spelat både i Gefle IF och gjort landskamper?
   Efter hjälp från både här och var har jag kommit fram till 31 stycken – här är de.


Sven Klang
× Målvakt i början av förra seklet, gjorde en landskamp under tiden i Mariebergs IK. Senare domare och tränare i Gefle IF i allsvenskan.

Ernst "Rio" Westerlund
× Spelade i GIF 1917 till 1921, men gjorde en landskamp i Hammarby.

John Sand
× Sköt GIF till allsvenskan 1933 i kvalet mot Norrköping och var en av GIF:s bästa spelare under lång tid, inte minst i allsvenskan. Gjorde bara en landskamp, 1926.

Knut Norrby
× Pålitlig målvakt som gjorde sina tre landskamper under en turné i Baltikum 1926.

Gösta "Göken" Pettersson
× Poängfarlig forward som gjorde sina tre landskamper under turnén i Baltikum 1926.

Henry Åström
× Back som aldrig gjorde en dålig match. Belönades med landslagsspel 1926 och allsvenskt spel med GIF på 30-talet.

Oscar Björck
× Evighetsmaskin som kunde spela på alla positioner. Berättade om turnén i Baltikum i GD.

Bertil "Lill-Pelle" Pettersson
× En av Gefle IF:s bästa målskyttar genom tiderna och levererade även i landslaget: 2 mål på 3 landskamper 1928. Thure "Kusken" Svensson
× Försvarsjätte och lagkapten i GIF:s allsvenska lag på 30-talet. Gjorde 10 landskamper mellan 1926 och 1931 och vann de sex sista.
Evert Jansson
× Målvakt under GIF:s allsvenska sejour på 30-talet och gjorde tre landskamper 1930.

Gunnar "Rom-Janne" Jansson
× Gjorde två landskamper 1934 och trodde att han skulle få spela VM i Rom samma år. När han kom fram till Stockholm hade dock Knutte Kroon blivit fri från sin skada och Gunnar fick åka hem till Gävle – och dras med öknamnet "Rom-Janne".

Holger "Hogga" Karlsson
× Vass målskytt i GIF under många år, även under den första allsvenska sejouren. Gjorde två landskamper och ett mål 1933.

Erik "Prosten" Karlsson
× Gefle har sannolikt inte haft en större dominant än "Prosten" på 40-talet. Kom från Södra BK och gick till AIK där han blev tvåa i den allsvenska skytteligan. Hade gjort fler än sin enda landskamp om inte en viss Gunnar Nordahl stått i vägen.

Sigvard "Sigge" Parling
× Född i Valbo, men mest förknippad med Djurgården – och att ha blivit upplurad av Pelé vid det klassiska målet i VM-finalen 1958. Kom sedan till Gefle och var som spelande tränare nära att föra laget till allsvenskan 1965. Gjorde 37 landskamper.


Mikael Rönnberg
× Stor profil inte minst i Hammarby där han gjorde 130 seriematcher och blev sexfaldig landslagsman mellan 1979 och 1981. Spelade i Gefle 1985, men drabbades av en skada. Krönikerade i Gefle Dagblad.


Pasi Jaakonsaari
× Förutom en stormatch, med tre assist på kontot, mot Brommapojkarna i division 1 norra 1987 gjorde inte Jaakonsaari något större avtryck i Gefle. Representerade Finland elva gånger mellan 1980 och 1982 och gjorde två mål.

Peter Utriainen
× Spelade i GIF under lagets andra sejour i allsvenskan, på 80-talet. Var nära att fixa ett kontrakt till sonen Tobias för några år sedan. Landslagsman för Finland.

Jari Europaeus
× Kom till GIF i mitten av den allsvenska säsongen 1984 från Helsingfors. Gjorde 56 landskamper för Finland mellan 1983 och 1991. Numera tränare.

Jesper Mattsson
× Fostrad i Visby Gute och fick stort inflytande i Gefle där han var lagkapten i början av 90-talet. Fortsatte karriären i bland annat Halmstad och Nottingham Forest. En landskamp för Sverige blev det för den nickstarka mittbacken.

Jokke Kangaskorpi
× Värvades för att göra mål, men lyckades inte i GIF i slutet av 90-talet. Gjorde elva landskamper för Finland mellan 1994 och 1997. Avliden.

Kristen Viikmäe
× Kom till Gefle 2006 och gjorde succé direkt i bortapremiären mot AIK (2–2) där han stod för ett av målen. Sen gick det tyngre för Viikmäe som lämnade klubben efter säsongen. Är den Geflespelare med flest landskamper på meritlistan, 115 stycken för Estland.


Haruna Moshi

× Gjorde bara två matcher från start och fyra inhopp för GIF 2010. Kom till GIF med ett 20-tal landskamper för Tanzania på meritlistan.


Johan Oremo
× Öste in mål i division 3 och handplockades av Pelle Olsson till Gefle IF där succén fortsatte i allsvenskan. Belönades med spel i Blågult och övergång till Djurgården där det inte gick lika bra. Tillbaka i Gefle.

Rene Makondele
× En av Gefle IF:s stora spelare och en stor anledning till att GIF fick en så fin start på comebacken i allsvenskan. Kom från början på lån från Djurgården, som upptäckte honom. Gjorde sin sista match för GIF i augusti 2007 då han värvades till Helsingborg. Landslagsman för Kongo-Kinshasa.

Yannick Bapupa
× Kom med Makondele till Djurgården 2002 och hamnade i GIF 2006. Snabbfotad, irrationell yttermittfältare vars karriär fick ett abrupt slut efter en våldtäktsdom. Landslagsman för Kongo-Kinshasa.

Yussif Chibsah
× Kom till Gefle med fina meriter. Bland annat var Chibsah lagkapten för Ghanas OS-lag i Aten 2004. Driver butik i Gävle trots att han numera spelar för Djurgården.


Alexander Gerndt
× Efter en trög start kom gotlänningen Gerndt, som gick den långa vägen till allsvenskan via AIK:s reservlag till Sirius, i gång rejält i Gefle på hösten 2009 och våren 2010. Fortsatte ut i Europa efter succé i Helsingborg och är fortfarande potentiell landslagsman.

Skúli Jón Friðgeirsson
× Defensiv allroundspelare som värvades till Elfsborg 2012. Utlånad till GIF under 2014, men har fått lite speltid. Har gjort fyra landskamper för Island.

Dioh Williams
× Upptäcktes som 13-åring av Floda Bois under Gothia Cup och gjorde några år senare målsuccé i Häcken. Karriären gick i stå 2013 och Williams kom till GIF 2014. Landslagsman för Liberia sedan 2004.

Mikael Dahlberg
× Var nära att hamna i Gefle redan efter sejouren i GIF Sundsvall, men gick då till Djurgården. Fick stort inflytande när han väl värvades till Gefle 2010. Har gjort en landskamp och ett mål.

Omar Jawo
× Mittback som, till skillnad från brorsan Amadou, inte gjorde något större väsen av sig under sin tid i Gefle. Har några landskamper för Gambia på cv:t.

Jimmy Morén

* Vet du några fler "giffare" som gjort landskamper? Mejla mig på jimmy.moren@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar