måndag 8 april 2013

I. F. K. – G. I. F. 2–1

En läsare var snäll och lånade ut ett par pärmar med referat från Gefle IF:s matcher på 1920-talet. Nu har jag nagelfarit varenda ett av referaten.
   Men att dessa studietimmar skulle påverka mitt sätt att skriva tror jag absolut inte.
   Här är min sammanfattning av matchen mot IFK Norrköping.Gefle I. F. fick vända tillbaka till sitt land igen med ett nederlag. Nederlaget för dem kom ej som någon överraskning för hemmapubliken. De senare litar bergsäkert på sina gunstlingar, och det är ej att förundra sig över, ty faktum är, att Norrköpingskamraterna har återvunnit sin form från föregående år. Detta bör ju ge anledningar till förhoppningar om fortsatt framgång under de återstående matcherna i allsvenskan.
   Var det då den kyliga vädret som hjälpte Kamraterna till viktorian? Eller var det deras alertare ben och bollsäkerhet som fällde utslaget? För min del var skälet inget av det ovan nämnda. Troligt är att matchens utgång vore en annan om Idrottarnes centerback A. Wikström ej fått syna det röda kortet i den femtiofemte spelminuten.Wikström hindrade en framlöpande Kamrat i avgörande situation och rättsskipare hr B. Pandzic valde korrekt att förvisa den molokne G. I. F.-backen av planen. Något annat beslut vore rent av felaktigt.
   Att de främmande gestrikarna skulle stå emot Kamraternas samspel och därtill försvara 1–1-resultatet till matchens slut vore en löjeväckande tankebana. Slumpen fogade dock så att Kamraternas segermål lät vänta på sig till den åttiosjunde spelminuten då I. F. K. "gav sig katten" på att bollen skulle in i målet. Vänsterhalven fick en tå på bollen efter att den varit i klunga varpå densamma letade sig in bakom M. Hugosson i buren.
   Idrottarne försvarade sig ypperligt, men fingo slita fruktansvärt för att freda sig. Backkedjan kvitterar ut högsta betyg. Bland halvbackarna var Faltsetas och Simon Lundevall till sin fördel, men hade sin överman i v.-y. "Lappen" som var lagets primus motor. I forwardskedjan visade reserven J. Oremo enastående arbetsintensitet. Oremo var också den som brände iväg kulan vilken gav Giffarne 1–1 i andra halvlekens inledning. Dock bör han få tydligare instruktioner om offside-regeln.
   Vacker blev matchen aldrig, därtill förekom för mycket luftbollande. På lagens kämpaglöd och humör fanns dock inget att anmärka, trots att matchen spelades på nymodigt bakelit, ett slags blandning av fenol och formaldehyd, och inte på det vanliga gräset som gör bollsparkandet mer naturskönt.
   Idrottarne har inlett seriespelet med en seger och en förlust, ehuru förlusten har sin förklaring i onormala omständigheter, till vilka ju en utvisning får tillskrivas. Spelet förde G. I. F. med fart och kläm. Nog bådar prestationerna godt inför framtiden.
   Domare hr B. Pandzic tjänstgjorde förtjänstfullt. J. Morén. 
 

2 kommentarer: